Şirince

ŞİRİNCE TANITIM

Çevresi ormanlarla kaplı, çanak biçiminde bir vadinin güney ve doğu yamaçlarına kurulmuş olan Şirince köyü, İzmir'in Selçuk ilçesine 8 km. uzaklıktadır. Denizden yüksekliği yaklaşık 650 m. dir.

Şirince köyünde doğa adeta üretme çabasındadır. Önünde denize kadar uzanan Efes ovası, zeytinlikler, üzüm bağları, meyve bahçeleri, sebze tarlalarıyla sanki cennetten bir görünüm sunmaktadır.

Beyaza boyanmış tarihi rum evleri ve günümüzde Türk köy yaşantısının en güzel örnekleri sergilenmektedir.

Günün koşuşturmacası, geceye doğru kendini huzurlu bir sakinliğe bırakır.

İnsanın hayatında en az bir kez gezip görmesi gereken yerler vardır.

Şirince bunlardan bir tanesi

Sirince-NeredeÖzgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet ediliyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve Çirkince gibi biçimler alan bu ad, dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde değiştirilmiş. Efes Antik Kenti, Meryemana ve Kuşadası gibi yoğun ilgi gören turistik merkezlere yakın olması nedeniyle köy yılın her dönemi turistik rotalara dahil ediliyor.

Şirince, adına yakışır şekilde yemyeşil ve doğallığını yitirmemiş bir yer. Sit alanı ilan edilmiş köy mimari dokusu, eskisine sadık kalınarak korunmuş. Bütün evleri iki katlı olan Şirince, uzaktan yemyeşil bir doğa içerisinde adeta bir tablo gibi görünen konaklarıyla büyülüyor. Şirince’nin taş döşeli dar sokaklarında, eski evlerin arasında yürümek son derece keyifli. Sokaklarda gezerken tarihte zaman yolculuğu çıkılmış gibi hissediliyor.

ŞİRİNCE GEZİLECEK YERLER

Şirince demek Şirince çarşısı demek. Kıyafetten şaraba, sabundan cam işlerine kadar çok çeşitli ürünler ve nadide el sanatları ürünleri ziyaretçilere sunuluyor. Şirince’nin hemen hemen bütün sokaklarında el yapımı ürünleri tezgahlarda görmek mümkün. Şirince’ye gelip de bir, bu şirin köyden bir şeyler almadan dönmek biraz zor.

Çeşmeli bir avlu içinde yer alan St John Baptist Kilisesi, Şirince gezilecek yerler arasında. Eskiden harabeydi, Kültür Bakanlığı restore ettikten sonra nefis bir yer haline dönüştü. Ortasında Meryem Ana heykeli bulunan küçük havuza, ziyarete gelenler tarafından dilek dilenerek madeni para atılıyor. Ayrıca hemen oradaki kafede bir şeyler içilip şahane Şirince fotoğrafları çekilebilir.

Köyün sakinleri son derece sıcak ve içten. Köyde çok sayıdaki ev restore edilerek otel ve pansiyon dönüştürülmüş. Şirince sokaklarında gözlemeden çöp şişe, yerel ot mezelerinden şirince köfteye kadar geniş bir yelpazede lezzetli yiyecekler ziyaretçilere sunuluyor.

ŞİRİNCE’YE NASIL GİDİLİR

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince, Selçuk’a 8 km, Efes Antik Kenti’ne 12 km, Kuşadası’na 30 km, İzmir’e ise 85 km uzaklıkta.

İzmir şehir merkezinden bu güzel köye gidecek olanlar İzmir-Aydın Otoyolu’nu ya da İzmir-Aydın Karayolu’nu takip edip Selçuk ilçe merkezine ulaşmaları gerekiyor. Selçuk merkezden köye uzanan yolun uzunluğu 8 km.

İzmir’den Selçuk’a tren, otobüs ve özel araçla gidilebiliyor. Selçuk Otogarı’ndan Şirince’ye her gün 30 dakika aralıklarla dolmuş seferleri var. Yaz döneminde sıklaşan seferler, kış döneminde hava karardığında sona eriyor. Kuşadası yönüne giden şehirlerarası otobüslerle Selçuk’ta inerek köye gitmek de seçenekler arasında.